Medewerkers Waterschap Rivierenland klussen bij KLESTEO en Clubhuis Tiel

, 23 mei 2019

Een bankje verven, een kweekkas opbouwen, kleding sorteren, een kast plaatsen en onkruid wieden met die klussen hebben pakweg 25 medewerkers van het Waterschap Rivierenland de Kleding- en Speelgoedbank Tiel en Omstreken (KLESTEO) en buurtvereniging Clubhuis Tiel enorm geholpen. Sociaal klussen vormt op donderdagmiddag 23 mei een onderdeel van het personeelsuitje van de afdeling Weg en Waterbouw van het Waterschap Rivierenland. De Tielse Uitdaging hielp op verzoek van het waterschap een handje met het vinden van enkele ‘maatschappelijke klussen’.

Ontvangst bij KLESTEO door Margreet Blok (rechtsachteraan).

 

‘Hartelijke welkom en geweldig dat jullie ons komen helpen met klussen waar we anders niet aan toe komen’, zegt Margreet Blok van KLESTEO bij de ontvangst van de groep medewerkers. Ze vertelt meteen even over het reilen zeilen van de kleding- en speelgoedbank. Dat spreekt de gasten van het waterschap aan. ‘Dit is een heel goed doel. We zijn blij dat we een handje kunnen helpen’, klinkt het.

Kleding sorteren en onkruid wieden bij KLESTEO

 

Clubhuis Tiel

Bij Clubhuis Tiel is ook altijd wel wat te klussen, vertelt Maaike Drentje, voorzitter van het bestuur. ‘We zijn heel blij met de bankjes die nu worden geschilderd, met de start van het uitgraven van de tijdelijke moestuin en helemaal met de technische hulp bij het opzetten van onze kweekkas.’

Vrijwilligers van Clubhuis Tiel met de mensen van het Waterschap Rivierenland bij de kas.

 

De kweekkas is beschikbaar gesteld door de Werkgroep Wonderschoon Wonen van de Tielse gemeenteraad. De kas vormt een onderdeel van de herinrichting van het buitenterrein rond het buurtgebouw aan de Peppellaan. Voor dat plan is subsidie aangevraagd onder meer bij de provincie Gelderland.

De voorbereidingen en de opbouw van de kweekkas.

 

Vele handen maken licht werk, zo blijkt als het geraamte van de kweekkas binnen anderhalf uur staat. ‘Nu moeten we nog iemand vinden die het glas erin kan zetten, want dat is ook vakwerk’, constateert Maaike Drentje. ‘Dit is alweer een stap in de goede richting.’

Het schilderen van de bankjes en het graafwerk voor de moestuin (achtergrond).

 

Personeelsuitje

Een personeelsuitje is leuk, maar kunnen we daar ook een sociale invulling aan geven? Die vraag stelde Ariëlla van Driel van de afdeling Weg- en Waterbouw van het Waterschap Rivierenland enige tijd geleden aan de Tielse Uitdaging. Natuurlijk kan dat, dacht Francien van Zetten, coördinator van de Tielse Uitdaging. Ze polste enkele maatschappelijke organisaties uit het netwerk van de Tielse Uitdaging en zo kwam het lijstje met ‘sociale klussen’ tot stand.

De Tielse Uitdaging legt de link tussen het Tielse bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties actief in de gemeente Tiel. Dat gebeurt via de Matchgroep die vragen van verenigingen en stichtingen beantwoordt, via Spullenbank, de Kenniskaravaan (op 13 juni a.s.), het Meet & Match Event en de Verwendag. ‘In de praktijk komt het erop neer dat we bemiddelen in materialen en menskracht, oftewel advies en handen uit de mouwe’ verduidelijkt Francien van Zetten. ‘Vrijwilligers zijn moeilijk te vinden, waardoor er vaak klussen blijven liggen bij verenigingen en stichtingen. Vandaar dat we hartstikke blij zijn met deze actie van de medewerkers van de afdeling Weg- en Waterbouw van het Waterschap Rivierenland. Zo help je elkaar en wordt de Tielse samenleving weer wat mooier.